P3290001

Cum sa spargi o masina

Nu, acesta nu este un articol despre cum sa furi o masina si nici despre cum sa o faci praf/spargi dand cu ea de un cap de pod. E o intamplare oarecum hazlie, dar care se vrea totusi un semnal de alarma referitor la simtul civic aflat in cadere libera.

Deci, intr-o zi de vara, un prieten isi pierde pe munte cheia masinii. Singura cheie! Cu actele incuiate bine in masina, cu telefon, etc. Acum nu conteaza nici unde, nici cat a cautat cheia! Putea sa fie in o mie de locuri pe unde trecuse, masina fiind parcata frumos la marginea drumului, iar el fusese  la escalada. A mers omul, plin de speranta, la reprezentanta (era firma serioasa) in cautarea unei solutii pentru a descuia masina, insa pleaca de acolo frustrat si dezamagit, dand marunt din buze. Raspunsul era magistral: sparge unul dintre geamurile masinii, apoi noi ne ocupam de restul, resetari, etc! Pe bune?! La asta ma ducea si pe mine capul, nu era nevoie de reprezentanta pentru asta!

Pana una-alta, a doua zi merge omul la munca. Din una in alta, le povesteste unor prieteni despre cheia pierduta si masina lasata la marginea drumului, si unul dintre acestia vine cu o idee creata: spargem masina! Ok, dar cum facem asta? ca totusi suntem oameni seriosi, nu ne petrecem timpul liber furand masini! Solutia: youtube! Personal nu am verificat, dar cica gasesti acolo gramada de informatie!

No, zis si facut, se iau baietii (3) si merg sa „sparga masina”! Cu acte la ei, cu tot ce trebuie, fiind convinsi 100% ca vor avea de dat si declaratii la politie! Surpriza, insa! Cu toate ca masina era, asa cum am zis, parcata la drum circulat, ca erau 3 barbati in toata firea care fortau portiera unei masini, nu a oprit nimeni sa ii intrebe ce fac!

Ok, o sa spuneti ca si daca a observat cineva, teama ca i s-ar putea intampla ceva l-a facut sa nu opreasca, dar avem serviciul 112, mai exista sectii de politie unde poti raporta daca ai fost martor la vreo infractiune! Nimeni nu a facut nimic! Si nu din cauza ca ar fi fost baietii foarte rapizi! Credeti-ma ca nu aveau experienta in asa ceva si nici nu si-ar fi imaginat vreodata ca vor ajunge sa forteze o masina! Deci a durat ceva timp! Si totusi, nimic!

Si acuma stau si ma intreb: oare chiar atat de jos s-a ajuns? Nu ne mai intereseaza nimic, suntem atat de absorbiti de propria persoana si de propriile nevoi incat nu mai vedem nimic in jur?! Nu mai punem pret decat pe a noastra bunastare si in rest – potopul? Chiar asa?