P1030995

Sapun roz

Am vrut sa fac un sapun roz, fara coloranti sintetici, fara alte cele. Doar roz. Am facut sapun alb, sapun maro, sapun galben, sapun rosu sau verde, dar niciodata sapun roz.  Asa ca am luat imensitatea internetului la periat si scuturat, sa vad ce ar face un sapun sa se coloreze in roz. Spre dezamagirea mea, in cele mai multe cazuri sapunul era roz datorita pigmentilor minerali sau a colorantilor alimentari. Deci nu acolo era raspunsul!

Asa ca am inceput sa ma gandesc ce ar putea da o nuanta usoara de roz, ceva glossy, pisicos… Si gandul mi-a zburat la roiba. Pentru cine nu stie, roiba este o planta erbacee ce creste in flora spontana. O putem gasi pe talazurile drumurilor, la marginea terenurilor cultivate ca si in pamanturi intelenite. Radacina si rizomul ei contin mai multe substante active: galiozina, alizarina, purpurina, lucidina, tanin, in timpuri vechi fiind folosite pentru colorarea tesaturilor.

Asa ca am infuzat pulberea de roiba in lapte (am socotit eu ca rosu cu alb imi vor da un roz frumos), am strecurat si am folosit lichidul obtinut pentru a inlocui apa din compozitie. Pentru ca am vrut sa fie un sapun bland (asa mi se parea mie ca se potriveste cu rozul visat) am adaugat ulei esential de levantica, ulei de bergamota pentru ca este antidepresiv si relaxant, ulei de guaiac pentru ca contribuie la vindecarea iritatiilor si ranilor si ulei de ghimbir pentru ca este afrodisiac (doar e roz, nu?) si tonic.

La amestec – dezamagire totala! Pasta avea o culoare visiniu intens nicidecum roz, drept pentru care am ornat sapunul cu fulgi albi de sapun de Castilia. L-am invelit cu tot dragul si am plecat la culcare plina de intrebari. De dimineata insa, surpriza! Sapunelul isi schimbase radical culoarea si se facuse roz. Nu chiar ca obrajorii copiilor, dar totusi roz! Nu degeaba se spune ca noaptea e un sfetnic bun, sapunelul meu si-a schimbat si fata si atitudinea!

L-am taiat si am remarcat ce fin este si ce miros proaspat are! Si, desi mai are de asteptat cateva saptamani pana sa fie scos in lume, am incercat o bucatica: spuma e incredibil de fina si densa iar mirosul….de primavara!

Acum ramane o dilema: ce nume sa poarte sapunelul?

S-a decis! Sapunelul va purta numele RoyGran! Un sapun cu aroma puternica, regala, disponibil incepand cu 20 aprilie!